Why don’t you do right

Why Don’t you do right is een mineur blues, geschreven door Kansas Joe McCoy in 1936 en oorspronkelijk uitgebracht met de titel Weed Smoker’s Dream. Weed Smoker’s Dream gaat over een marihuana-roker die herinneringen ophaalt over gemiste financiële kansen. Later heeft McCoy de tekst aangepast en kreeg het nummer de titel Why don’t you do right en werd in 1941 uitgevoerd door blueszangeres Lil Green. Het is herschreven vanuit het perspectief van de vrouwelijke partner, die haar man straft vanwege zijn onverantwoordelijk gedrag: “Why don’t you do right, like some other men do, get out of here and get me some money too”.

Het nummer is o.a. bekend geworden door de zangeres Peggy Lee met de big band van Benny Goodman. Uit Peggy Lee’s opname van “Why don’t you do right?” bleek haar bewondering voor de Lil Green-versie, waarnaar ze vaak luisterde.  “Ik speel die plaat keer op keer in mijn kleedkamer”, zei ze destijds tegen Benny Goodman. Goodman’s reactie was: “Je houdt duidelijk van dat liedje. Zou je willen dat ik er een arrangement van maak?” 

Veel later, in 1988, was het nummer te horen in de film Who Framed Roger Rabbit. In de loop der tijd is het stuk door vele zangeressen uitgevoerd en uitgegroeid tot een echte jazz standard. Vaak wordt het als ballad uitgevoerd.

Het was de meer up tempo uitvoering van Peggy Lee die ons aansprak en deed besluiten om deze versie in een eigentijds jasje te steken. “Why don’t you do right” verscheen op onze eerste CD ‘Frisking the whiskers’. Later hebben we het stuk online op Apple Music als single uitgebracht. Sinds kort is het nummer ook op andere platforms (Spotify, YouTube, etc.) beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s