Cheerful Colors

Wat hebben Ninetunes en Damien Hirst gemeen? Spin Art!

In de video Cheerful Colors is gebruik gemaakt van wat men nu Spin Art noemt.  Voor het ontstaan van deze kleine kunstwerkjes van Ninetunes moeten we terug naar de Pier van Scheveningen in 1970.

Pier scheveningen

De Pier van Scheveningen in 1970.

In de zomer van 1970 heb ik als kleine jongen met mijn ouders de pier van Scheveningen bezocht. Eén van de attracties op de toen nog florerende pier was het maken van een schilderwerkje op een roterend stuk papier.

Destijds vond ik dit zo interessant dat ik mijn vader hebt gevraagd ook zo’n installatie te maken waarmee ik dit thuis kon doen, hetgeen aldus geschiedde. Met allerlei verfrestjes die ik in huis kon vinden ben ik toen aan de slag gegaan.

Hierbij het resultaat van de destijds gemaakte kunstwerken.

Ninetunes

Vele jaren later herinnerde ik mij deze kunstwerkjes bij het maken van de video Cheerful Colors. Aldus de werkjes gescand en tot een video bewerkt.

Op Wiki wordt deze ‘ kunstvorm’ als volgt omschreven: “Spin art is een kunstvorm die vooral gebruik maakt van verf, een doek en een draaiend platform. Het wordt voornamelijk gebruikt om te entertainen en kinderen het proces van een artistieke creatie te laten ervaren, maar ook kunnen mensen van alle leeftijden hiervan genieten”.

Link naar de engelse wiki pagina over Spin Art: https://en.wikipedia.org/wiki/Spin_art

Tijdens de jaren 1960 was Alfons Schilling een van de eerste kunstenaars die geïnteresseerd was in Spin-Art. Action painting had een grote invloed op zijn werk.

Veel later in 1992 in zijn studio in Brixton, London is de bekende kunstenaar Damien Hirst ook met deze kunstvorm aan het experimenteren geslagen. Hij werd hierbij geïnspireerd door deze techniek via herinneringen die hij als kind zag op het BBC programma “Blue Peter”. Hij beschreef deze werken als: ‘kinderlijk, … in de positieve zin van het woord “.

Werk van Damien Hirst:

Damien Hirst

Als je nu op YouTube op Spin Art zoekt, blijken hier heel veel mensen mee bezig te zijn. Wat in 1970 misschien nog origineel was is nu, in het internet tijdperk, veel algemener geworden.

Voor de video Cheerful Colors konden we mijn Spin- Art experimenten uit het begin van de jaren 70 in ieder geval mooi toepassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s