Dancing on the beach (in 7/4)

dancing on the beach

Het overgrote deel van de popmuziek is gemaakt in 4/4 maatsoort.

Als je opgroeit met hoofdzakelijk 4/4 muziek is het als muzikant niet voor de hand liggend om muziek in andere maatsoorten te maken. In bijvoorbeeld de Balkan heeft men hier waarschijnlijk minder moeite mee, daar wordt in de muziek wel vaker gebruik gemaakt van oneven maatsoorten. Dit geldt niet alleen voor maatsoorten maar ook voor melodieën. Onze smaak is voor een groot deel cultureel bepaald. Om maar bij de muziek te blijven: muziek uit andere landen kan soms vals klinken voor ons, terwijl die landen onze muziek weer vals vinden klinken.

Ook de huidige muzieksoftware stimuleert het gebruik van andere maatsoorten niet echt. De keuze uit loops is beperkt tot 4/4, uitgezonderd een paar walsjes (3/4).

Toch zijn er wel voorbeelden van goede popsongs in afwijkende maatsoorten. Een paar voorbeelden zijn, Jethro Tull – Living In The Past – 5/4, Pink Floyd – Money – 7/4, Radiohead – Morning Bell – 5/4 en John Miles  – Music afwisselend 4/4/ en 7/4.

Bij het maken van onze CD zijn we de uitdaging aangegaan om wel stukken in afwijkende maatsoorten te schrijven. Als je hier aan begint merk je hoe zeer we aan 4/4 maatsoorten gewend zijn en het lastig is om even snel iets in 7/4/ of 5/4 te bedenken.

In het stuk Dancing on the beach zijn we uitgegaan van een baslijn in 7/4. Omdat we niet met een drummer werken, kwam daarna de volgende uitdaging. Hoe maak ik in logic een goede drumpartij in 7/4? In logic, waarmee we werken, is niets kant-en-klaars in 7/4 te vinden. Dit werd dus knippen en plakken om tot eindelijk tot een 7/4 beat te komen.

De drumsample die we gebruikt hebben komt uit een eerder gemaakte opname. Deze sample is afkomstig uit een Linndrum. De tweede drumsample komt uit logic. In volgend voorbeeld hoor je twee maten de 4/4 Linndrum sample, dezelfde sample twee maten in 7/4, bas + Linndrum sample en tot slot beide drum samples en bas.

Drums & bas – Dancing on the beach

Met dit als basis hebben het stuk verder uitgebouwd. Voor het eindresultaat zie:

Voor meer geluidsfragmenten en informatie, ga naar www.ninetunes.nl

2 gedachtes over “Dancing on the beach (in 7/4)

  1. Ook bij Money van Pink Floyd was er een wisselende maatvoering. En juist de overgang van 7/4 naar 4/4 rock&roll maakte het nummer interessanter. Alhoewel ik Money nog altijd het minste nummer van DSOTM vind….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s